Varjenje aluminija

Kaj je varjenje aluminija?

Varjenje aluminija je spajanje dveh ali več delov osnovnega materiala v nerazdružljivo celoto. Spajanje dosežemo s toploto, pritiskom ali s kombinacijo, z ali brez dodajanja materiala.

Varjenje je primerno za obdelovanje kovin, popravilo izdelkov, izdelavo izdelkov, izdelavo nadomestnih ali manjkajočih delov. 

Varjenje aluminija in ostalih kovin

Naše podjetje je specializirano za za varjenje aluminija in ostalih kovin.
Varjenje aluminija je primerno za:

 • Obdelovanje kovin.
 • Izdelava izdelkov iz aluminija (alu avtomobilski deli, alu ohišja, aluminijasti deli za motorje in motorna kolesa, aluminijasta stojala, bazeni, table, ograje…).
 • Popravilo in obnova izdelkov (deli avtomobilov, stoli, vrtno pohištvo, table, deli gradbenih ali proizvodnih strojev,…).
 • Izdelava manjkajočih kosov (izdelava novih kosov iz aluminija, ki jih privarimo na stroj, izdelke, strojne dele,…).

Postopki varjenja

Izvajamo sledeče postopke varjenja:

 • Mig mag varjenje
 • Tig varjenje
 • Obločno varjenje
Mig mag varjenje

Mig mag varjenje je postopek varjenja z golo varilno žico v zaščitni atmosferi plina. Pri katerem varilni aparat pri postopku mig uporabi inertni plin Argon, pri postopku mag pa aktivni plin CO2 ali mešanico Argona in CO2. Mig varjenje je primerno za varjenje visoko legiranih jekel, nerjavnih jekel - inox, aluminija in bakra. Mag varjenje uporabljamo za varjenje jeklenih konstrukcij in za pločevine v avtokleparstvu. Pri obeh postopkih uporabljamo enosmerni tok, toploto potrebno za taljenje materiala pa zagotovi električni oblok. Namesto elektrode uporabljamo varilno žico, ki se med varjenjem tali kot material za dodajanje. Kakovost zvara je boljša kot pri elektro-obločnem varjenju.

Tig varjenje

Varjenje tig se uporablja za varjenje tankega nerjavnega jekla ter aluminijevih, magnezijevih in bakrovih zlitin. Tig varjenje omogoča močnejše in kakovostnejše zvare kot mig-mag varjenje ali elektro - obločno varjenje. Je bolj zapleteno in počasnejše varjenje kovin od ostalih tehnik. 

Postopek tig varjenja se najbolj pogosto uporablja v letalski in avtomobilski industriji, predvsem pa za varjenje tankih, zlasti neželeznih materialov, pri varjenju tenko stenskih cevi majhnih premerov, na primer pri izdelavi koles, pri varjenju prvega korenskega vara pri varjenju cevovodov, tudi kot reparaturno varjenje v orodjarstvu, še posebej aluminijastih in magnezijevih delov. Varilni aparat tig vari natančno, taki vari so visoko odporni proti koroziji ter razpokam v daljšem časovnem obdobju.

Elektro obločno varjenje

Elektro obločno varjenje uporabljamo za za izdelavo debelih in ravnih zvarov. Uporabljamo ga v ladjedelništvu, za varjenje vagonov, varjenje cisterne, posode pod visokim tlakom, debele stenske cevi z večjim premerom, za izdelavo sestavljenih pofilov, varjenje kontejnerjev, ipd.

 

Stroji za varjenje

Fronius Magic Wave 2200 Job

Trans Puls Synergic TPS 2700

Lorch Microstick 160 Accu-ready

Cebora Monostar 1620M Synergic

Varilna miza: Siegmund 2400 x 1200

 

Opravljamo tudi varjenje kovin na terenu.

Pošljite nam povpraševanje. Vsem našim cenjenim strankam z veseljem svetujemo in pomagamo.

Povezani prispevki

Kontaktni podatki

 • Andro, Varjenje in obdelava kovin
 • Kamniška cesta 5, SI-1230 Domžale
 • Tel.: +386 (0)41 785 728
 • E-mail: info@andro.si